
OZAN ÖMER KADÜKER – Hem mevcut öğretmenler hem de adaylar için önemli açıklamalarda bulunan Tekin’in konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
■ Milli Eğitim Akademileri için 30 büyükşehir şartı yok. Şu anda bizim hizmet içi eğitim merkezlerimizin, kamu kurumlarına ait olup kullanılmayan uygun fiziki mekânların olduğu yerlerde açacağız. Binalar araştırılıyor. Erzurum’daki hizmet içi eğitim merkezi, akademiye uygun. Malatya’da, İnönü Üniversitesi’ne ait baraj kenarında otel ve konferans merkezi olarak yapılmış bir bina vardı o da akademi olacak.
■ Uzman kadrolar oluşabilsin diye, eğitim fakültelerinin birikimi hangi alandaysa o alana uygun planlamalar yapacağız. Örneğin bir ilde, mesleki ve teknik eğitim veren fakülte geleneği güçlü. O ilde adayları, mesleki ve teknik eğitimde atayacağımız öğretmenlerden alacağız.
Az komisyon, uzun mülakat
■ Mülakatları mümkün olduğunca az komisyonla adayları uzun zamana yayarak yapmak istiyoruz. “Mülakat komisyonları arasında puan farkı var” diye bizi eleştirenler vardı. Şimdi sizin dediğinizi yapıyoruz; daha az komisyonla hatta her branşı aynı merkezde mülakata alacağız bir sistem olacak.
■ 15 bin öğretmen atamasını, 2024’te KPSS’ye girmiş kişilerden yapacağız.2025 Temmuz ayında AGS sonuçlarına göre 10 bin alım yapacağız. O artık bizim bünyemizde yürüyecek. Kontenjana giren adayların eğitimlerine bakıp, Milli Eğitim Akademisi onlara göre eğitim organize edecek.
‘Bilgisayar hesabı’
15 bin sözleşmeli öğretmenin branş bazında kontenjan dağılımlarında Türk Dili ve Edebiyatı’na 29, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi’ne ise 1802 kontenjan verilmişti. Dağılımın adaletli olmadığı eleştirilerine yönelik Tekin “İhtiyaç duyduğum alana öğretmen almak mı yoksa ihtiyacım olmadığı hâlde öğretmen almak mı daha mantıklı? Zaten edebiyat, Türkçe, matematik gibi, temel bilimlerle ilgili norm ihtiyacımızın üstünde öğretmenimiz var. Hal böyleyken, 15 bin kadroya hâlâ orada yoğun bir şekilde alırsam, haksızlık yapmış olurum. Branş dağılımı tamamen bilgisayar hesabı, biz sadece oranı veriyoruz” diye konuştu.
Norm fazlasına ilçe değişimi
Norm fazlası öğretmenlerin durumu hakkında ise Tekin şunları söyledi: “Yeni adımlar atmak gerekiyor. Bunlardan bir tanesi, Öğretmenlik Mesleği Kanunu’ndaki iller içerisinde ilçe grupları oluşturmak. Bir öğretmenimiz norm fazlası olduğunda, bu ilçe grubu içerisindeki okullardan herhangi birine görevlendirilebilecek. İkincisi de bazı durumlarda norm fazlası olan öğretmenlerimizin bir kısmının okutacağı dersi kalmamış olabilir. Bu öğretmen arkadaşlarımızın içerisinde branş değişikliği yapmak isteyenler, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’mızın kabul ettiği eğitimleri alarak o branşlara kaydolabilirler.”