
MELTEM GÜNEŞ Ankara – Tarım ve Orman Bakanlığı, Meriç Ergene Havzası Taşkın Risk Yönetim Planı çerçevesinde Taslak Stratejik Çevresel Değerlendirme Raporu’nu yayımladı. Rapora göre yüzde 65’i nehrin kaynağı olan Bulgaristan’da, yüzde 28’i Türkiye ve yüzde 7’si Yunanistan sınırları içerisinde yer alan Meriç, Türkiye’de Edirne (yüzde 39), Kırklareli (yüzde 31), Tekirdağ (yüzde 29), İstanbul (yüzde 1) ve Çanakkale (yüzde 1) illerini kapsıyor.
Bulgaristan kirletiyor
Taslak raporda havzanın en dikkat çeken sorununun kirlilik olduğuna işaret edildi. Havzanın büyük bir kısmının Bulgaristan’da yer alması nedeniyle buradaki tarımsal, evsel ve endüstriyel faaliyetlerin Meriç’te büyük baskı oluşturduğu ifade edildi. Etkisinin daha sınırlı olsa da Yunanistan havzasında da tarımsal faaliyetler ve kanalizasyon sistemlerinden kaynaklı kirlilik baskılarının gözlemlendiği kaydedildi. Ayrıca veri paylaşımındaki eksikliklerin ve askeri sınırlamaların, Bulgaristan tarafında su kalitesiyle ilgili detaylı şeffaflığın önüne geçtiğine dikkat çekildi.
Koordinasyon gerekiyor
Meriç Nehri Havzası’nın Türkiye’deki bölümünde; taşkın ve su yetersizliği sorunları, su kalitesi kötüleşmesi, ekosistem problemleri ve yerel halkın sosyo-ekonomik problemlerinin giderek arttığı belirtilen raporda, “Bu sorunların önlenmesi ya da zararlarının azaltılması; Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan ortaklaşa koordinasyonunda, sınır aşan sular bütünleşik havza yönetimi stratejilerinin etkili şekilde uygulanmasına bağlı” denildi.